Wat is Waisisi?

Waisisi, of anders geschreven YCC, betekent Young Church Choir. Momenteel bestaat dit ensemble uit 12 zingende vrouwen verschillend in leeftijd van 18 tot ongeveer 55 jaar. Het ensemble staat sinds de oprichting onder leiding van Mar van der Veer. Tevens is hij de pianist en schrijft hij muziek voor het ensemble. De muziek varieert van 1 tot 4 en soms wel 6-stemmige stukken. Ook worden er regelmatig solo’s gezongen door verschillende vrouwen.

Waisisi is in 2003 ontstaan als projectkoor. Het was de bedoeling om af en toe op te treden. Als je zin had om mee te zingen zong je mee. Kon je een keer niet, dan was dat helemaal niet erg.

Een vaste kern heeft sinds enkele jaren dit concept laten varen en is verder gegaan als ensemble. Waisisi oefent iedere vrijdag in de Thomaskerk in Zierikzee. Er wordt niet alleen gezongen, maar er wordt ook gewerkt aan expressie en andere zaken. Eens in de zoveel tijd worden er workshops gegeven door gastdocenten. Deze workshops gaan over zangtechniek, expressie en choreografie.

Waisisi verzorgt verschillende optredens. Zo verlenen ze regelmatig medewerking aan kerkdiensten. In 2006 heeft Waisisi haar eerste eigen kerstconcert gegeven in de Gasthuiskerk in Zierikzee. In 2008 volgde een concert in de Nieuwe Kerk en in 2010 gaven ze 3 uitverkochte kerstconcerten in de Dikke Toren. Daarnaast hebben ze meegewerkt aan de opnames van enkele cd’s van de Stichting Historische Spelen en aan een cd van het Nederlands Bijbel Genootschap genaamd ‘Taal’, evenals de cd van de kerkmusical ‘Straten’. Ook stonden ze in 2010 in het voorprogramma van ‘het Oproer van Zierikzee’.

In 2011 stonden ze voor het eerst met een theatervoorstelling op de planken, genaamd ‘LEF’. Meer over dit project kunt u lezen op de website, onder het kopje “producties”. Ook mochten ze het toneel van theater ‘De Mythe’ in Goes betreden om daar een aantal liederen te laten horen. Daarnaast brachten ze ook nog het adventsconcert ‘De engel en het meisje’ ten gehore in Dreischor.

In 2012 voerde Waisisi nog een aantal keer ‘LEF’ op. Op 3 maart 2012 speelde het gezelschap de laatste show in het Diekhuus in Middelharnis. Op 4 mei zong Waisisi liederen uit “ik kus je duizendmaal” tijdens een concert op de dodenherdenking in de Grote Kerk van Goes, onder leiding van Cathy Kotoun en met medewerking van Lies Hanse. In mei 2012 stond Waisisi op de planken van de Thomaskerk met een nieuwe productie, het indrukwekkende: “ik kus je duizendmaal”, over de Joodse componiste Ilse Weber, onder leiding van Mar van der Veer en Nelleke Tamerus. 

Op 21 juni 2013 mocht Waisisi, samen met basisschoolkinderen van verschillende basisscholen op Schouwen Duiveland, het Zeeuwse koningslied zingen voor koning Willem Alexander en koningin Maxima tijdens hun bezoek aan Zierikzee.

In december 2013 werkte Waisisi mee aan het Carolconcert “een ster ons vooruit” in samenwerking met het Thomaskoor in Zierikzee.

In januari 2014 werkte Waisisi mee aan het tv-programma “geloven op 2” van de EO, zij zongen daar ‘in een land dichter bij zee’ en zongen samen met Mensenkinderen het slotlied van de aflevering.

Op 9 april 2014 mocht Waisisi het door Mar van der Veer en Michiel de Zeeuw geschreven lied “ruimte om te openen” zingen op de heropening van de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Deze werd heropend door prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Ook brachten zij daar een medley van het kinderliedje “Kortjakje” op geheel eigen wijze, zij werden bijgestaan door organist Rinus Verhage. 

In juni 2014 herdacht Waisisi de Eerste Wereldoorlog met de productie “Sunset”. Lies Hanse, Cees Möhlmann en Rien Balkenende verleenden hieraan hun medewerking. Deze productie bestaat uit 2 delen; op 1 november werd “Sunrise” gespeeld. Waisisi deed dit samen met Cees Möhlmann, Koninklijke Harmonie Kunst & Eer o.l.v. Cathy Kotoun en pianist Erik Hoogenboom, dit alles onder regie van Lies Hanse en Esther van der Schee. 

In juni 2015 bracht Waisisi de klassieke concertreeks “Klass(j)iek”, in samenwerking met violiste Annette Jumelet en celliste Marya Heij, in Noordgouwe. Ook werd medewerking verleend aan de jaarlijks terugkerende Ceremony of Christmas Carols in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Hier werd onder andere met sopraan Martine van de Kar samen gewerkt.

In december 2016 stond “Voici la nuit”, een reeks kerstconcerten, op het programma. Een zelf geregisseerd kerstproject met prachtige liederen en aangrijpende verhalen waarin het belang zichtbaar wordt van het blijven zoeken naar verbintenis, naar vrede.

In 2017 ging Waisisi op een andere toer: Sing a Song Festival! Een ode aan het songfestival, in samenwerking met Oosterlands Fanfare.

In 2018 werd na 2 jaar weer een eigen kerstproductie gebracht: “All on a silent night”. Een verzamelstuk van alle kerstliederen door de jaren heen, aangevuld met (persoonlijke) verhalen van de Waisisisters, allemaal in het kader van stilte. Ook werd het ensemble aangevuld met fluitiste Rianne van der Maas en violist Sjoerd Ennenga. Het concert werd tweemaal gedaan, 1 keer in Zierikzee en 1 keer in Gent, België.

Eind 2018 bezocht een groot deel van Waisisi, samen met dirigent Mar van der Veer en regisseur Nelleke Tamerus, Tsjechië. Theresienstadt, Terezín, om precies te zijn. Deze reis was een voorbereiding op het nieuwe stuk, “Lied zonder vrijheid, terug naar Terezín” dat in mei 2019, op een unieke locatie: ‘t Uulof, is opgevoerd: vier uitverkochte voorstellingen, met prachtige recensies. Medewerking aan deze productie werd verleend door fluististe Rianne van der Maas, violiste Annette Jumelet, celliste Marya Heij, Marcel Modde en leden van Elly Geelhoed Ballet.

Ook werkte Waisisi  op 4 mei 2019 mee aan de gemeentelijke dodenherdenking in Renesse, daar werden voor het eerst liederen uit ‘Lied zonder vrijheid’ ten gehore gebracht.

%d bloggers liken dit: